2WRSP 28/10/2018

ΤANGO CIRCULARITY / Η κυκλικότητα στο TANGO 

28/10/18 TANGOLISTICO workshop part two: introduction to tango-circularity: circular “in Vivo” curves / circular perception in linear position.

https://youtu.be/UB1a_XSJ4nc

Κυριακή 28 Οκτωβρίου, 14:00-17:00

Λίγα Λόγια για το σεμινάριο.
To tango, ως χορός, όταν “μπαίνει” στη πίστα, τότε προσαρμόζεται σε ανοιχτές/κλειστές καμπύλες και το ζευγάρι τοποθετείται σε νοητά κυκλικά κέντρα.
Η έννοια της “κυκλικότητας” στο tango, είναι ένα θεμελιώδες διδακτικό θέμα και στόχος του σεμιναρίου είναι να  να αναλύσουμε αυτή την ενότητα ένα τρόπο απλό, κατανοητό, με αρχή, μέση και τέλος.
Η κυκλικότητα συχνά συνδέεται με το γύρο ή τις αλλαγές κατευθύνσεων, κάτι το οποίο είναι αληθές, αλλά δεν είναι το μόνο.
Η ανάπτυξη της κυκλικότητας στον χώρο είναι μία σύνθετη ενότητα με αρκετές διαστάσεις και ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει αυτό το φάσμα και να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εννοήσουν, σωματικά και λογικά, πώς λειτουργεί η κυκλικότητα, πώς το ζευγάρι τη διαχειρίζεται αμφίπλευρα και σε αλληλεπίδραση, και πώς αυτή γίνεται εργαλείο ερμηνείας, με βάση πάντα τη μουσική.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε 4 βασικές ενότητες.
Από την προετοιμασία, μέχρι και το τελικό προορισμό, δηλαδή το να χορευτεί.
1. Η πραγματικότητα της καμπύλης στο κορμί μας:
Η δομή του σεμιναρίου ξεκινάει πάντα από το πώς αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας.
Η δομή του σώματος ως σωματομορφή, έχει νοητές ευθείες με σημεία αναφοράς τις καμπύλες των οστών και των συνδέσμων και όχι “πραγματικά” ευθείες γραμμές.
Κάθε οστό έχει ανάπτυξη καμπύλης και αυτό επηρεάζει την κίνησή μας. Θα δούμε λοιπόν πώς συσχετίζουμε την καμπυλότητα του σώματος με τον άξονά μας και πώς την αξιοποιούμε ώστε να κινηθούμε σε ατομικό επίπεδο κυκλικά (π.χ. pivots).
Μέσα από μια σειρά ασκήσεων τεχνικής, στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τα παραπάνω στοιχεία και στη συνέχεια να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν ως ζευγάρι.
2. Διαχείριση της Κυκλικότητας:
Σε δεύτερη φάση, αναλύονται τρόποι για το πώς στο ζευγάρι γίνεται αντιληπτή η έννοια της κυκλικότητας και πώς τη διαχειρίζεται στον δικό του προσωπικό “χορευτικό χώρο”.
3. Κίνηση Ζευγαριού:
Μέσα από παραδείγματα (sequencies / ακολουθίες βημάτων) βλέπουμε εφαρμογές της ιδέας και πώς αυτή επηρεάζει το χορό μας, την ανάπτυξή του στον χώρο, πώς ξεκινάει, πώς αναπτύσσεται και πώς – ως εργαλείο – μπορεί να κάνει το ζευγάρι πιο δημιουργικό στον χορό του και πιο ευέλικτο στην πίστα.
Τα παραδείγματα σε ένα μέρος τους θα είναι απλά και προσιτά, σε βηματολόγιο “πίστας” και θα αποτελέσουν τη βάση για πιο σύνθετα που θα παρουσιαστούν.
Το επίπεδο δυσκολίας ξεκινά από τα εύκολα και “καθημερινά” και αναπτύσσεται προοδευτικά σε πιο σύνθετα παραδείγματα ώστε οι συμμετέχοντες να δουλέψουν ως ομοιογενές σύνολο σε μεταξύ τους αρμονία.
4. Ερμηνεία:
Στο tango, το βασικό ερέθισμα για την παραγωγή κίνησης έρχεται μέσα από τη μουσική. Οπότε, η μουσικότητα είναι απαραίτητη.
Το σεμινάριο έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τις εναλλαγές δυναμικής στην ίδια τη μουσική και πώς αυτές υπαγορεύουν την κινησεολογική εναλλαγή του ζευγαριού.
Σχετίζεται με τη ρυθμικότητα αλλά προχωράει σε μεγαλύτερο βάθος, αναλύοντας τις μελωδικές γραμμές και μοτίβα που συναντάμε στη μουσική του tango.
Η κυκλικότητα είναι ακόμα ένα εργαλείο ερμηνείας τόσο στο tango, τόσο vals, τόσο και στη milonga.
Σε περίπτωση που θέλετε να συμμετέχετε παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.  Το σεμινάριο έχει αριθμητικό όριο συμμετοχής. 

Χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου:
ΤΑΝGart εξειδικευμένη σχολή Αργεντίνικου Tango.
Καλλιρρόης 10, Αθήνα Δεύτερος Όροφος
Μετρό: Ακρόπολη (3 λεπτά περπάτημα)
Tραμ: Λ. Βουλιαγμένης (ακριβώς απέναντι)
gps / google map link https://goo.gl/maps/exVUW9Nae4s
Tηλ: 6975368713 www.tangart.gr
Kόστος συμμετοχής:
30ευρώ/ζευγάρι  20ευρώ/άτομο

Απαντήσεις σε πιθανές απορίες:
– Σε ποιους απευθύνεται τα σεμινάρια TANGOLĺSTICO:
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον θέλει να προχωρήσει το tango “του” σε μεγαλύτερο βάθος κατα-νόησης αυξάνοντας τη δημιουργικότητα και τη ερμηνευτική του δεινότητα.
Πιστεύουμε περισσότερο στο προσωπικό ενδιαφέρον των ανθρώπων και στην ανάγκη τους να εμβαθύνουν σε επίπεδο ποιότητας χορού και λιγότερο στα “μαθητικά επίπεδα”.
Οπότε το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους και όλες αφού είναι εξίσου πολύτιμο και στον αρχάριο, και στον προχωρημένο και στον επαγγελματία.
Ακόμα και αν κάποιος έχει τη σιγουριά ότι γνωρίζει τι ακριβώς πραγματεύεται το κάθε σεμινάριο, προτείνουμε την παρακολούθηση του.
Τέλος, τα σεμινάρια, είναι ανοιχτά σε επαγγελματίες, που θέλουν να εξελίξουν το χορό τους ή τον τρόπο που διδάσκουν ή/και που ενδιαφέρονται να ακούσουν τη δική μας οπτική γωνία γύρω από το εκάστωτε θέμα του σεμιναρίου.
– Πρέπει να συμμετέχω ως ζευγάρι?
Δεν είναι απαραίτητο, ΟΜΩΣ
Το tango είναι μια δυαδική σχέση.
Προτείνουμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σας με κάποιον που είναι επιλογή σας.
Μπορεί να είναι ο φίλος σας, ο συμμαθητής σας, ή κάποιος που γνωρίσατε στη milonga/practica και θέλετε να δουλέψετε μαζί του.
– Μπορώ να συμμετέχω μόνος/η μου?
Σε περίπτωση που συμμετέχει κάποιος μόνος του, είναι ευπρόσδεκτος.
Μπορούμε να αναλάβουμε την εύρεση παρτενέρ, όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το επίπεδο γνώσεων ή ο χαρακτήρας ή ο σωματότυπος του παρτενέρ θα αποτελέσει καταλύτη για την παρακολούθηση του σεμιναρίου.
6975 368 713 Θοδωρής & 6983 851 228 Ιωάννα 
Σας περιμένουμε,
Θοδωρής & Ιωάννα
Location TANGart Καλλιρρόης 10 Phone +30 6975368713 E-mail tangart1@gmail.com Hours Mετρό: Ακρόπολη Τραμ: Λ.Βουλιαγμένης
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close