5WRSP 13/01/2019

TANGOLISTICO workshop

ΤANGO MUSICALITY / RHYTHMICALITY / LYRICALITY

μέρος 3ο

Εισαγωγή:
Η πυξίδα συναισθημάτων της πίστας είναι η ίδια η μουσική του tango.
Το κίνητρο για να βρεθεί κάποιος στην πίστα, είναι η μουσική του tango.
Kαι η αγκαλιά του ζευγαριού γεμίζει από την ένταση του bandoneón, βρίσκει τους τόνους της στο πιάνο, αγκαλιάζεται με τη φωνή και χάνεται στο βιολί…
Μία σειρά από Κυριακές TANGOLISTICO θα αφιερωθούν σε ένα από τα πιο αγαπημένα μας θέματα, αυτό της Μουσικότητας.

Tην Κυριακή 13/01 14:00-17:00 μέρος 3ο

Λίγα Λόγια για το σεμινάριο:

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ TANGO
Δυο μεγάλες γενικές κατηγορίες στις οποίες μπορεί να χωριστεί η μουσική του tango είναι τα ορχηστρικά κομμάτια και εκείνα που έχουν και στίχο.

Οι στίχοι στο tango ντύνονται από τη μελωδία και τα δύο μαζί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο δίνοντας την ανάλογη κατεύθυνση στην χορευτική ερμηνεία.

Γνωρίζουμε όμως όσα χρειαζόμαστε για τους στίχους και το νόημά τους? Κατά πόσο είναι τελικά εμπόδιο η έλλειψη γνώσης Ισπανικών? Πόσα γνωρίζουμε για τα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά μιας εποχής «παλιάς» που έδωσαν το ερέθισμα για όσους στίχους γράφτηκαν?

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, ακόμα και σε έμπειρους χορευτές, ενώ είναι εξοικειωμένοι με την αντίληψη και ερμηνεία ενός κομματιού με βάση το ρυθμό και τη μελωδία, να βρίσκονται ωστόσο σε αμηχανία/αβεβαιότητα σχετικά με το τι «λένε» οι στίχοι και αν τελικά αυτό το οποίο εισπράττουν από τη μελωδία συνάδει με το νόημα των στίχων.

Σε αυτό το σεμινάριο,

  • χρησιμοποιούμε έξυπνα εργαλεία αναγνώρισης για το τί συμβαίνει με τον χαρακτήρα του κάθε tango που περιλαμβάνει στίχους,
  • αντίστοιχα θα δουλέψουμε σε μεταφρασμένα κείμενα,
  • εντοπίζουμε λέξεις-κλειδιά,
  • παρατηρούμε το χρώμα φωνής του εκάστοτε ερμηνευτή-τραγουδιστή
  • και πως όλα αυτά αλληλεπιδρούν με τη μελωδία, το ρυθμό και εν τέλει με το πώς θα χορέψουμε.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν να διαχειρίζονται ένα επιπλέον εκφραστικό εργαλείο που διαθέτει το tango, δηλαδή το χρώμα φωνής του τραγουδιστή και το χαρακτήρα των στίχων.

Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από σημαντικές ορχήστρες και τους τραγουδιστές που ερμήνευσαν μαζί τους διάσημα (και μη) tangos.

Tα κομμάτια θα είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά, ενώ θα δοθεί στους συμμετέχοντες ένας “έξυπνος” οδηγός από λέξεις – κλειδιά που συναντάμε στην πλειοψηφία των κομματιών.

Κυριακή 13/01 14:00-17:00 (με σύντομο μικρό διάλειμμα)

Kόστος συμμετοχής:
30ευρώ/ζευγάρι 20ευρώ/άτομο

Το σεμινάριο έχει αριθμητικό όριο συμμετοχής.
Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.

Σε περίπτωση που θέλετε να συμμετέχετε παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε παρακάτω ή με sms στο 6975368713 με όνομα/επίθετο

Χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου:
ΤΑΝGart εξειδικευμένη σχολή Αργεντίνικου Tango.
Καλλιρρόης 10, Αθήνα, Δεύτερος Όροφος
Μετρό: Ακρόπολη (3 λεπτά περπάτημα)
Tραμ: Λ. Βουλιαγμένης (ακριβώς απέναντι)
gps / google map link https://goo.gl/maps/exVUW9Nae4s
Tηλ: 6975368713 http://www.tangart.gr

Σας περιμένουμε,
Θοδωρής & Ιωάννα

Απαντήσεις σε πιθανές απορίες:

 

– Σε ποιους απευθύνεται τα σεμινάρια TANGOLĺSTICO:

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον θέλει να προχωρήσει το tango “του” σε μεγαλύτερο βάθος κατα-νόησης αυξάνοντας τη δημιουργικότητα και τη ερμηνευτική του δεινότητα.

Πιστεύουμε περισσότερο στο προσωπικό ενδιαφέρον των ανθρώπων και στην ανάγκη τους να εμβαθύνουν σε επίπεδο ποιότητας χορού και λιγότερο στα “μαθητικά επίπεδα”.

Οπότε το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους και όλες αφού είναι εξίσου πολύτιμο και στον αρχάριο, και στον προχωρημένο και στον επαγγελματία.

Ακόμα και αν κάποιος έχει τη σιγουριά ότι γνωρίζει τι ακριβώς πραγματεύεται το κάθε σεμινάριο, προτείνουμε την παρακολούθηση του.

Τέλος, τα σεμινάρια, είναι ανοιχτά σε επαγγελματίες, που θέλουν να εξελίξουν το χορό τους ή τον τρόπο που διδάσκουν ή/και που ενδιαφέρονται να ακούσουν τη δική μας οπτική γωνία γύρω από το εκάστωτε θέμα του σεμιναρίου.

 

– Πρέπει να συμμετέχω ως ζευγάρι?

Δεν είναι απαραίτητο, ΟΜΩΣ

Το tango είναι μια δυαδική σχέση.

Προτείνουμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σας με κάποιον που είναι επιλογή σας.

Μπορεί να είναι ο φίλος σας, ο συμμαθητής σας, ή κάποιος που γνωρίσατε στη milonga/practica και θέλετε να δουλέψετε μαζί του.

 

– Μπορώ να συμμετέχω μόνος/η μου?

Σε περίπτωση που συμμετέχει κάποιος μόνος του, είναι ευπρόσδεκτος.

Μπορούμε να αναλάβουμε την εύρεση παρτενέρ, όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το επίπεδο γνώσεων ή ο χαρακτήρας ή ο σωματότυπος του παρτενέρ θα αποτελέσει καταλύτη για την παρακολούθηση του σεμιναρίου.

 

6975 368 713 Θοδωρής & 6983 851 228 Ιωάννα 

 

Σας περιμένουμε,

Θοδωρής & Ιωάννα

LOGO TANGOLISTICO.002

Location TANGart Καλλιρρόης 10 Phone +30 6975368713 E-mail tangart1@gmail.com Hours Mετρό: Ακρόπολη Τραμ: Λ.Βουλιαγμένης
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close